Do sprzedaży w Polsce nie mogą być wprowadzane:
- produkty niespełniające wymagań określonych w polskim prawie wdrażających dyrektywy Unii Europejskiej i wymagań rozporządzeń Unii Europejskiej;
- produkty niespełniające wymagań określonych w polskim prawie niewdrażających dyrektyw Unii Europejskiej.
Sprzedawane natomiast mogą być produkty niespełniające wymagań, jeżeli zostały:
- wyprodukowane lub wprowadzone do obrotu w innym państwie członkowskim UE, zgodnie z prawem tego państwa;
- wyprodukowane w państwie członkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), będącym stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, albo wyprodukowane lub wprowadzone do obrotu w Republice Turcji, zgodnie z prawem tych państw, w zakresie, w jakim korzystają ze swobody przepływu towarów na podstawie umów zawartych ze Wspólnotą Europejską.
Żywność wprowadzana do obrotu – kontrola
Jeżeli zachodzi podejrzenie, że dany produkt może zagrażać zdrowiu lub życiu człowieka, właściwy organ urzędowej kontroli żywności żąda przedstawienia informacji, które potwierdzają, ze produkt spełnia wymagania zdrowotne.
Jeśli dany produkt nie spełnia wymagań określonych w prawie polskim i w przepisach Unii Europejskiej nie może być on stosowany przy produkcji innych środków. Jeśli, wiec okaże się, że mąka firmy X nie kwalifikuje się do obrotu, wówczas ciasta firmy Y, które zostało wyprodukowane na bazie mąki firmy X również nie nadaje się do obrotu.
Pamiętajmy również, że środki spożywcze zawierające zanieczyszczenia i inne substancje szkodliwe mogą zostać wykorzystane do produkcji środków spożywczych oraz wprowadzane do obrotu po obniżeniu tych zanieczyszczeń lub ich usunięciu. Może to nastąpić po odbytej przez właściwy organ urzędowej kontroli żywności.
Kto zakazuje wprowadzania produktów do obrotu?
Z ustawy wynika, że właściwy państwowy powiatowy inspektor sanitarny, w drodze decyzji, zakazuje wprowadzania do obrotu lub nakazuje wycofanie z obrotu jako środka spożywczego specjalnego przeznaczenia żywieniowego albo suplementu diety, produktu, który nie spełnia wymagań określonych dla tych środków spożywczych.